e
qu: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu i ilorazu jest
równa 185.
Dobrze myślę ?
x1 x2 + x1 / x2 = 185 ?
tylko co dalej
19 kwi 13:49
Bogdan:
Można np. tak spróbować:
| | x | | 185y | |
x, y ≥ 0, xy + |
| = 185 ⇒ xy2 + x = 185y ⇒ x = |
| |
| | y | | y2 + 1 | |
Teraz wstawiamy w miejsce y liczby całkowite nieujemne i obliczamy wartość x,
do odpowiedzi bierzemy x, y całkowite nieujemne.
19 kwi 14:00
Radek: Kiełbasa ?
19 kwi 14:01
qu: owszem
19 kwi 14:02
pigor: ..., 185= 5*37= 37*5 , no to ..

jedną parę już masz :
6*30+
306= 180+5= 185
19 kwi 14:09
Radek:
Teraz dopiero robisz ten zbiór ?
19 kwi 14:14
Bogdan:
| 185y | | 5*37*y | |
| = |
| |
| y2 + 1 | | y2 + 1 | |
19 kwi 14:23
qu: Niestety nie zostało za dużo czasu już i chyba trzeba będzie za rok poprawić

Ale puki co można coś porobić
19 kwi 14:38
pigor: ...., lub tak : x>0 i y>0
xy+
xy= 185 ⇔ x (y+
1y)= 5*37 ⇔ dalej rozwiń przypadki sam ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ja w pamięci znalazłem (y,x)= (2,74) v (y,x)= (6,30) ...
19 kwi 15:37
Bogdan:
Są tylko dwie pary liczb dodatnich spełniających warunki zadania. To, które podał pigor
19 kwi 15:53