Rozwiąż równanie (2x +4) + (2x + 7) + (2x + 10) + ..... + (2x + 31) = x + 4
kamczatka: Rozwiąż równanie (2x +4) + (2x + 7) + (2x + 10) + ..... + (2x + 31) = x + 4
a1 = 2x + 4
r = 3
an = a1 + (n−1)r
2x + 31 = 2x + 4 + 3n − 3
jak to rozwiązać ?
19 kwi 13:18
ICSP: n na jedną reszta na drugą.
19 kwi 13:21
J: Z ostatniego równania oblicz n
19 kwi 13:22
J:
31 = 3n + 1 ⇔ 3n = 30 ⇔ n = 10
19 kwi 13:24
kamczatka: ok dzięki
i teraz próbuje wyliczyć sumę, ale nie wiem co podstawić pod an:
Sn = 2x+31 + an2 *10
19 kwi 13:37
J: | | 2x +4 + 2x + 31 | |
Nie tak ... S10 = |
| *10 |
| | 2 | |
19 kwi 13:38
5-latek: a ile rowna sie S10?
19 kwi 13:42
kamczatka: S
10 = 20x + 175
x = 8,75
chyba coś nie tak
19 kwi 13:43
J:
Masz rozwiązać równanie: 20x + 175 = x + 4
19 kwi 13:45
J:
19x = − 171 ⇔ x = − 9 ... koniec zadania.
19 kwi 13:49