Dla jakiego parametru m równanie x^2 -(m + 2)x + m + 5 = 0 ma dwa różne pierwias
kamczatka: Dla jakiego parametru m równanie x2 −(m + 2)x + m + 5 = 0 ma dwa różne pierwiastki spełniające
warunek x12 + x22 ≤ −3m
1. Δ > 0
[−(m+2)2] − 4(m + 5) > 0
m2 +4m +4 − 4m − 20 > 0
m2 − 16 > 0
(m −4)(m + 4) > 0
m∊ (−∞;−4) ∪ (4;∞)
2. x12 + x22 ≤ −3m
(x1 + x2)2 −2x1x2
(m + 2)2 −2(m + 5) ≤ −3m
m2 +4m +4 −2m −10 ≤ −3m
m2 +4m +4 −2m −10 +3m ≤ 0
m2 +5m −6 ≤ 0
m1 = 6
m2 = 1
x∊ <1;6>
i mi część wspólna obu przedziałów wychodzi taka:
x∊(4;6> dobrze ?
19 kwi 13:06
5-latek:
19 kwi 13:12
kamczatka: czyli chyba dobrze ? bo w odpowiedziach mam wynik : <−6;−4)
19 kwi 13:15
ICSP: m2 + 5m − 6 ≤ 0
m2 + 6m − m − 6 ≤ 0
(m+6)(m−1) ≤ 0
m ∊ [−6 ; 1]
Przypadki 1o i 2o łączymy spójnikiem koniunkcji i dostajemy odp x ∊ [−6 ; 4)
19 kwi 13:23
5-latek: ja rysowalem z Toich obliczen
Policz jeszce raz te nierownosc pewnie bedza zle policzone miejsca zerowe
19 kwi 13:24
kamczatka: ok dzięki miałem źle policzone miejsca zerowe teraz jest ok i wychodzi x ∊<−6;−4)
19 kwi 13:28