452
monia: na trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych dlugosci a i b w ktorym a=b=L=const, opisujemy
okrag. uzasadnij, ze pole kola, ograniczonego takim okregiem,k= jest rowne co najmniej
(πL2)/8
a wiec mam rownanie kwadratowe, licze najmniejsza wartosc, mam L/2, ale po przemnozeniu przez
π/4 wychodzi mi (πL2)/16 a nie (πL2)/8
19 kwi 12:57
monia:
19 kwi 13:55
monia: 
19 kwi 17:34
zawodus: coś nie tak z treścią popraw
19 kwi 17:58
monia: ups przepraszam
na trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych dlugosci a i b w ktorym a+b=L=const, opisujemy
okrag. uzasadnij, ze pole kola, ograniczonego takim okregiem, jest rowne co najmniej
(πL2)/8
19 kwi 19:40
monia: 
19 kwi 20:37
pigor: ..., na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b, w
którym
a+b=L=const, opisujemy okrąg. uzasadnij, że pole kola, ograniczonego
takim okręgiem, jest równe co najmniej
18πL
2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż z warunków zadania i nierównością między
średnią kwadratową i arytmetyczną
Pk=πR
2=
14π(2R)
2=
14π(a
2+b
2)=
12π*
12(a
2+b
2)
≥
≥ 12π*(
12(a+b))
2=
12π*
14(
a+b)
2=
18πL2 . c.n.uz.
20 kwi 00:00