Postać iloczynowa wielomianu W(x) = x^5 + 4x^4 +3x^3 +8x^2 +32x +24 to:
kamczatka: Postać iloczynowa wielomianu W(x) = x5 + 4x4 +3x3 +8x2 +32x +24 to:
A. (x2 + 4x + 3)(x3 + 2)
B. (x3 + 8)(x2 + 4x +3)
C. (x+2)(x2 − 2x + 4)(x+1)(x+3)
D. (x + 2)(x2 −2x +4)(x − 1)(x − 3)
I mi wychodzi:
x5 + 4x4 +3x3 +8x2 +32x +24
x3(x2 +4x +3) + *(x2 + 4x +3)
(x3 + 8)(x2 +4x +3) czyli odpowiedź B. A w odpowiedziach jest odpowiedź C. Czy coś robię nie
tak ?
19 kwi 12:45
ICSP: Na razie ok

Musisz to jeszcze bardziej rozłożyć.
19 kwi 12:48
Bogdan:
(x5 + 4x4 + 3x3) + 8x2 + 32x + 24) = x3(x2 + 4x + 3) + 8(x2 + 4x + 3) =
=(x2 + 4x + 3)(x3 + 8) = (x + 3)(x + 1)*(x + 2)(x2 − 2x + 4)
19 kwi 12:48
kamczatka: ok dzięki już wyszło.
19 kwi 12:53