dowod geometryczny
Beforeu:

Dany jest czworokąt wypukły ABCD niebędący równoległobokiem. Punkty M ,N są odpowiednio
środkami boków AB i CD . Punkty P,Q są odpowiednio środkami przekątnych AC i BD .
Uzasadnij, że czworokąt MQNP jest równoległobokiem.
DA 2a DA 2c
−−−− = −−− => DA || QM i −−− = −−− => DA|| NP
to QM||NP
QM a NP c
CB 2a
−−− = −−− => CB||PM CB 2d
PM a i −−−− = −−− =>
CB||NQ to NQ||PM
NQ d
jezeli NQ||PM i QM||NP to czworokat MPNQ jest rownoleglobokiem ..
Zgadza sie? Czy gdzies sie pogubilem ?
19 kwi 12:40
Beforeu: ehh porozjeżdżało mi sie
DA/QM =2a/a ⇒ DA||QM
⇒ QM||NP
DA/NP=2c/c ⇒ DA||NP
CB/PM=2a/a ⇒ CB||PM
⇒ NQ||PM
CB/NQ=2d/d ⇒ CB||NQ
19 kwi 12:43
Beforeu: ehh no i CB/PM=2b/b oczywiscie
19 kwi 12:46