praw
Radek:
Zdarzenia losowe A ,B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0,7 . Wykaż, że P(A′∩ B) ≤ 0 ,3
P(A∩B')=0,7
P(A)−P(A∩B)=0,7
−P(A∩B)=0,7−P(A)
P(A∩B)=P(A)−0,7
P(A'∩B)≤0,3
P(B)−P(A∩B)≤0,3
P(B)−(P(A)−0,7)≤0,3
P(B)−P(A)+0,7≤0,3
P(B)−P(A)≤−0,4
Coś nie tak ale co ?
19 kwi 12:38
Radek: ?
19 kwi 12:51
Radek: ?
19 kwi 13:27
BoosterXS: P(A∩B')=0,7 więc na pewno P(B')≤0,7 ⇒ 1−P(B)≤0,7 ⇒ P(B)≥0,3
P(A′∩B)≤0,3 więc P(A′∩B)≤P(B) ⇒ P(A′∩B)≤0,3 cnd.
Powinno być dobrze
19 kwi 13:28
Radek: 
chodziło mi o wskazanie błędu w moim rozwiązaniu.
19 kwi 13:32
BoosterXS: Twoje rozwiązanie nie jest prawidłowe do tego typu zadań.
19 kwi 13:37
Radek: ?
19 kwi 14:33
zawodus: Nie możesz wychodzić od tezy
19 kwi 14:35
Radek:
Ale ja rozpisałem to co miałem podane
19 kwi 14:37
Radek: ?
19 kwi 19:12
Utem:
W piątej linijce masz przepisaną tezę, a nie wiesz czy to jest prawda, masz to wykazać.
19 kwi 21:00
Radek:
Niestety nadal mam z tymi zadaniami problemy
20 kwi 22:09
razor: BoosterXS to co napisałeś nie jest prawdą. To, że P(A∩B') = 0,7 nie znaczy, że P(B') ≤
0,7. Tak by było w drugą stronę tzn. jeśli P(B') = 0,7 to wtedy P(A∩B') ≤ 0,7
20 kwi 22:37
bezendu:
razor Ty poprawiasz maturę czy pierwszy raz piszesz ?
20 kwi 22:44
razor: pierwszy raz piszę a co?
20 kwi 22:49
bezendu:
Nic tak z ciekawości pytam i podziwiam
20 kwi 22:50
razor: e tam żaden ze mnie geniusz matematyczny

co jakieś ciekawsze zadanie z planimetrii to leżę
20 kwi 22:52
razor: Co do zadania: zauważ Radek, że zdarzenia P(A∩B') oraz P(A′∩B) są rozłączne (widać to na
rysunku). Zatem P(A∩B') + P(A′∩B) ≤ 1 co właściwie już jest rozwiązaniem

wystarczy
podstawić
20 kwi 23:12
Radek:
Ale ja tego wgl nie rozumiem niestety.
20 kwi 23:37
Mila:

P(A∩B')=0,7
A∩B'=A\B
P(AUB)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)≤1
0,7+P(A∩B)+P(B\A)≤1⇔
P(A∩B)+P(B\A)≤0,3 ⇒P(B\A)≤0,3−P(A∩B)≤0,3⇔
P(A'∩B)≤0,3
20 kwi 23:57
Radek:
Dziękuję, spróbuje zrozumieć choć ciężko mi to przychodzi
21 kwi 00:02
Mila:
Traktuj te zbiory (obszary na diagramie), jakbyś miał liczyć ich pola.
21 kwi 00:23
Radek:
Ale ja mam problem jak mam właśnie nierówność.
Jak mam podane coś do obliczenia do nie wiem co robić.
21 kwi 00:26
Mila:
Popatrz na diagram, zielony obszar ma pole 0,7, to na biały i niebieski obszar zostaje 0,3 lub
mniej,
bo P(AUB)≤1
21 kwi 00:30
Radek:
Nie rozumiem przedostatniej linijki
P(A∩B)+P(B\A)≤0,3 i teraz to P(B\A)≤0,3−P(A∩B)≤0,3

? Skąd to i czemu tutaj podwójna
nierówność
21 kwi 00:39
Radek: ?
21 kwi 20:12
razor: P(B\A) ≤ 0,3 − coś ≤ 0,3
coś ≥ 0
21 kwi 20:25
Mila:
Właśnie tak, jak Razor pisze.
podstaw za P(A∩B)np. 0,01 i licz.
21 kwi 20:50
Radek:
Ale nie będę podstawiał bo wgl tego nie rozumiem i na ślepo nie chcę tego robić
21 kwi 21:00
Mila:
P(A∩B)+P(B\A)≤0,3 ⇔
P(B\A)≤0,3−P(A∩B)
tyle zapisu rozumiesz?
21 kwi 21:40
Radek:
Tak.
21 kwi 21:42
Mila:
0,3−P(A∩B)≤0,3 to jest prawdą?
21 kwi 21:46
Radek:
A skąd teraz ten zapis ?
21 kwi 21:50
razor: jeżeli od 0,3 odejmiesz "coś", to wynik tego odejmowania będzie zawsze ≤ 0,3, zgoda?
coś ≥ 0
21 kwi 21:55
Radek: tak
21 kwi 21:57
razor: to teraz za to "coś" wstaw P(A∩B) i masz to co wyżej napisała Mila
21 kwi 21:57
Radek: A można na innym przykładzie ?
21 kwi 22:58
Radek:
A ,B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω . Wykaż, że jeżeli P(A ) = 0,9 i P (B) = 0,7 , to
P(A ∩ B′) ≤ 0,3 (B′ oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B )
P(A∩B')≤0,3
P(A)−P(A∩B)≤0,3
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
0,9+0,7−P(A∩B)≤1
P(A∩B)≥0,6
?
21 kwi 23:04
Eta:
−P(A∩B)≤ −0,6
to: P(A)−P(A∩B) ≤0,9−0,6
21 kwi 23:20
Mila:
Z. P(A ) = 0,9 i P (B) = 0,7
T. P(A ∩ B′) ≤ 0,3 (Masz wykazać )
D:
A∩B'=A\B
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
P(A)+0,7−P(A∩B)≤1 /−0,7
P(A)−P(A∩B)≤1−0,7=0.3
P(A\B)≤0,3
Albo jak Ty zacząłeś
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
0,9+0,7−P(A∩B)≤1
P(A∩B)≥0,6
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=0,9−P(A∩B)≤0,9−0,6=0,3
21 kwi 23:26
Radek:
I nawet jak mam P(A∩B)≤0,6 to wstawiam normalnie 0,6 ?
21 kwi 23:30
Mila:
Tylko pamietaj o kierunku nierówności.
21 kwi 23:32
Radek: dobrze dziękuję jeszcze mam takie zadanka ale chyba teraz sobie poradzę.
21 kwi 23:37
.:
21 kwi 23:54