Parametr
Beforeu: Dla jakich wartości parametru k równanie 2 |x + 5|+ k − 4k− 26 = 0 ma dwa pierwiastki
różnych znaków?
http://screenshooter.net/1875441/qpemniw
Czy dobrze pomyslalem ze to jest funkcja liniowa?
19 kwi 11:40
zawodus: Tak najlepiej się to robi graficznie
19 kwi 11:43
Beforeu: |x + 5|+ k2 − 4k− 26 = 0 tak powinno to rownanie wygladac
19 kwi 11:48
J:
Ix+5I = − k2 +4k + 26 .... aby miało dwa rozwiązania , to prawa strona musi być dodatnia
19 kwi 12:39
Beforeu: czyli mam rozumieć , ze to zadanko złe

?
19 kwi 12:59
J:
Warunek: Δ > 0 .... i rozwiązuj
19 kwi 13:08
J: NIe warunek ... rozwiąż nierówność: − k2 + 4k + 26 > 0
19 kwi 13:09
Utem:

Ix+5I = − k
2 +4k + 26
Równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków dla :
−k
2+4k+26>5
−k
2+4k+21>0⇔
k∊(−3,7)
19 kwi 15:14