matematykaszkolna.pl
badanie przebiegu zmienności funkcji. Julianoo: Witamemotka Mam problem z takim zadaniem: badanie przebiegu zmienności funkcji. Musze wyznaczyć asymptoty takiej funkcji y=3x2−x Dziedziną jest chyba zbiór liczb rzeczywistych i nie wiem jak te asymptoty wyznaczyć. Z góry dzięki za pomocemotka
19 kwi 10:46
5-latek: rysunekJuz nie pamietam (bo dawno to bylo ) dopiero sobie przypominam Ale wyszedl taki wykres
19 kwi 10:51
19 kwi 10:57
Julianoo: Ok dziekiemotka Tyle że ja mam tylko problem z asymptotami bo we wszystkich zadaniach biorę jakies liczby z dziedziny, a ja mam w dziedzinie liczby rzeczywiste i nie wiem co mam brać do tego limesa. Ale i tak dzięki za fatygeemotka
19 kwi 11:02
zawodus: Funkcja jest ciągła, zatem badamy tylko asymptoty w + i − nieskończoności emotka
19 kwi 11:06
Julianoo: Ahaemotka dziękiemotka jak będę miał jakieś pytania to napiszę; ) Dziękujęemotka
19 kwi 11:10
Julianoo: No i już mam pytankoemotka Mam liczyc −nieskończoność z lewej i prawej strony i +nieskończoności z lewej i prawej strony? ?
19 kwi 11:15
zawodus: To się liczy tylko lim+ i lim
19 kwi 11:19
Julianoo: No tak jak myślałememotka pozniej zastosowac de l'hospitala i wyjdzieemotka dziekiemotka
19 kwi 11:22
MW: potrafi ktoś wyznaczyć te asymptoty, ponieważ tak siedzę i rozkminiam i nijak mi nie wychodzi
23 kwi 17:27