matematykaszkolna.pl
dla [N[fx]] 5-latek: czesc fx emotka Niedawno wpominales o ksiazce gdzie byly wzory do matematyki w jednym miejscu Zobacz czy o nie bedzie ta http://allegro.pl/matematyka-wzory-definicje-i-tablice-krolikowski-i4104060504.html
19 kwi 08:56
zawodus: 5−latek polecasz ją? emotka
19 kwi 09:14
5-latek: czesc emotka fx wspominal o takiej ksiazce z niebiesko −zolta okladka . Znalazlem tez taka ale byla wydana w 1957r i miala okolo 290stron . Sam ja wczoraj zamowilem (tylko wydanie z 1970r a to chyba jet z 1972r(nawet ta chyba bedzie albo taka sama albo cos bedzie poprawione ) Po swietach powinna przyjsc . jak czytalem krotki opis (ale innej to pisalo tam ze jest polecana dla studentow i moga zniej korzystaz rowniez uczniowie szkol srednich . Mysle rowniez ze beda tam napewno wzory ktrorych dzisiaj sie nie uzywa (chocby twierdzenie tangensow ) bo dzisiej juz nie uzywa sie postaci iloczynowej aby skorzystac do obliczen z logarytmow Wiec mysle ze nawet dla tego warto ja kupic emotka
19 kwi 10:24
5-latek: ja kliknalen na ta ale moze znajdziesz cos tanszsego emotka
19 kwi 10:26
zawodus: Te starsze książki to skarbnica wiedzy. emotka Teraz ciężko znaleźć dobrą pozycję emotka
19 kwi 11:05
fx: Cześć Wam! Książką, którą opisywałem był dość wątłej objętości, na pewno nie tak spora jak tablice królikowskiego . Nadal jednak nie potrafię sobie przypomnieć jej tytułu. 290 stron bardziej pasuje, niewykluczone, że było kilka wydań − możliwe, że i z '57 roku .
19 kwi 16:09
5-latek: http://allegro.pl/matematyka-wzory-definicje-tablice-j-krolikowski-i4141651900.html Malo tego juz zostalo na allegro . tak jak piszsesz bylo kilka wydan
19 kwi 16:13
Bogdan: Mam 5−latek książeczkę, którą pokazujesz w linku. To tablice matematyczne opracowane przez Jerzego Królikowskiego i Celestyna Steckiewicza (Wydawnictwo Komunikacji i Łączności). Korzystam z niej od wielu lat.
19 kwi 16:27
5-latek: WItaj Bogdan emotka Zdrowych ,pogodnycych i wesolych Swiat Wielkanocnych zycze emotka zawodus Masz potwierdzenie ze warto ja zakupic emotka
19 kwi 16:34
Bogdan: Dziękuję i również życzę radosnych i pogodnych Świąt emotka
19 kwi 16:41
pigor: ... i może dopowiem, że jest ona formatu A−6 , ...emotka czyli = 12 A−5= 14 A−4 .
19 kwi 16:48
qu: Robił ktoś może arkusze Pazdro, to jest podobny poziom jak na maturze ?
19 kwi 17:12
Piotr 10: Chodzi Ci o arkusze ze strony tomaszgrebski?
19 kwi 17:13
qu: tak, robie właśnie ten Pazdro i albo ja jestem tępy albo są w miare trudne
19 kwi 17:14
Piotr 10: Nie należą do łatwych z teco co pamiętam. A ten ostatni arkusz z 2014 roku, to najtrudniejszy z tych wszyskich co tam są
19 kwi 17:15
5-latek: Czesc pigor emotka dla Ciebie rowniez zyczenia Swiateczne i mokrego dyngusa emotka
19 kwi 17:15
qu: zabrałem się za ten właśnie 2014, a jakie arkusze moglibyście polecić na początek ?
19 kwi 17:20
Piotr 10: No tak w krótkim czasie to najlepiej arkusze z ubieglych lat przerobic
19 kwi 17:20
fx: 5−latek − to chyba to! Pamiętam, że książka przykuła moją uwagę dużą ilością wzorów z geometrii analitycznej, na dodatek wiele znanych wzorów zostało elegancko zapisanych za pomocą łatwych do zapamiętania wyznaczników.
19 kwi 17:35
qu: ogólnie chciałbym na 60 % rozszerzenie napisać, gdzieś tak do 2008 roku przerobić na początek ?
19 kwi 17:40
Draghan: Qu, nie pytaj tyle, tylko przerabiaj emotka Bo to już nie "na początek", tylko "na koniec" Moim zdaniem, warto przerobić wcześniejsze matury, ponieważ były nieco trudniejsze, niż te z ostatnich lat. Ale to tylko moje prywatne zdanie emotka
19 kwi 17:42
zawodus: Draghan co masz na myśli mówiąc wcześniejsze? Te sprzed 2010 były pisane na podstawie innych wymagań zatem część materiału była inna emotka (więcej)
19 kwi 17:50
Draghan: Hej, serio? To się nie dziwię, że jakoś wydawały się trudniejsze Ale jednak do ogarnięcia emotka To, w takim razie, qu, licz te arkusze z rocznika ≥ 2010. Moim zdaniem, lepiej umieć więcej, niż mniej... Ale kolega nie ma w sumie czasu... emotka
19 kwi 17:56
qu: Dobra trzeba się wziąć za intensywną pracę postaram się przerobić te 5 arkuszy przez dziś i jutro, jak zrobię to dam znać emotka
19 kwi 18:00
zawodus: No teraz to tylko maturki maj i czerwiec emotka W sumie 8 do zrobienia emotka i ewentualnie jakieś arkusze próbne.
19 kwi 18:00
qu: no faktycznie jest i czerwiec
19 kwi 18:01
Draghan: 5 arkuszy na dzień? Trochę dużo. Lepiej przerobić trochę wolniej, ale dokładniej emotka
19 kwi 18:04
fx: Przede wszystkim należy się zastanowić czy matura podstawowa w ogóle koresponduje z pojęciem jakości . To jest z założenia egzamin, który zdać ma większość uczniów to i siłą rzeczy musi być możliwie prosty. Ot, efekt tej obsesji na punkcie obowiązkowej matury z matematyki... Jak mawiał znany profesor − masa ciągnie w dół. Ot, tak z niczego napisałem, jednak nikt mi nie winien mieć tego za złe − wystarczy obaczyć cóż było przednim tematem a o czym teraz tutaj dyskusja.
19 kwi 20:19
Draghan: Zgadzam się w pełni, fx emotka Ale qu mówił o rozszerzeniu emotka Czy znów ja się mylę?
19 kwi 20:22
qu: Co do poprzedniego tematu to chyba dostałeś odpowiedz A co do matury to przynajmniej ja mówię o poziomi rozszerzonym.
19 kwi 20:22
5-latek: fx . Jesli to im pomoze w napisaniu matury to niech sobie dyskutuja emotka Wiele tematow sie tak rozwija spontanicznie Wiec moze lepiej ze dyskutuja tutaj na tym forum
19 kwi 20:29
Draghan: A ja coś czuję, że wszystko przeze mnie emotka Niepotrzebnie się udzielam, często prowadząc jałowe dyskusje. W napisaniu matury jałowe rozważania średnio mogą pomóc... A ja znowu to robię emotka Wesołych i pogodnych Świąt! emotka I miłego wieczoru emotka
19 kwi 20:39
fx: Ja nie mam nic przeciwko! Dyskutujcie . Po prostu jako swoją obronę przytoczyłem odejście od głównego nurtu tematu .
19 kwi 20:43
qu: Nie przesadzaj, przecież po to jest forum żeby się pytać emotka
19 kwi 20:43
5-latek: Draghan nie ma powodu zeby sie obwiniac . Juz napisalem dlaczego . Poza tym musi byc jakas odskocznia od nauki ja tez lubie sie rozpisywac i dyskutowac emotka
19 kwi 20:45
fx: Ba! Jak ja to lubię . Kto czytał czasem moje wypowiedzi w tematach około matematycznych − ten wie, że pisać też lubię . Wracając do matni tematu, nie zupełnie, ale w duchu. Dziś trafiłem na przyjemny bardzo podręcznik do kombinatoryki i prawdopodobieństwa − Gerterkorn i Śródka. Dla nieco ambitniejszego licealisty, czy też dla studenta − jako solidy wstęp do tej dziedziny − polecam.
19 kwi 20:50
fx: Winno być − Gersterkorn*
19 kwi 20:51
5-latek: Tak znam (zwlaszca jak zmieniasz oznaczenia te przyjete emotka Chociaz nigdy nie lubialem kombinatoryki to zakupilem ksiazke pt Kombinatoryka NJ WILENKIN Polecali ja na forum matematyka .pl (piszac cos o kosmonautach . Jest jeszce jego ksiazka na allegro NAUKA O ZBIORACH
19 kwi 21:00
fx: Moja walka z nauką schematów i proponowanie zrozumienia materii; ciężka walka. Czasem zdarza mi się pomagać znajomym z matematyką. Przedstaw im równanie postaci α(β) = γβ2 + 2δβ + μ... Było ich niewielu, tych którzy zauważyli, że tam jest równanie kwadratowe... Autopsja.
19 kwi 21:07
-Tomy-: Czesc, chcialem sie zapytac czy te ksiazki przydadza sie w liceum, czy to nie ten poziom. Za 5 dni pisze egzaminy(dopiero) ale moje zycie bez matematyki i fizyki nie dziala, a lubie wychodzic poza material
20 kwi 00:07
$: zazdroszczę Ci
20 kwi 00:10
fx: Nie ograniczaj się poziomem. Obecnie ponad poziomem LO jest badanie przebiegu zmienności funkcji a kilkanaście lat temu to był standard. Poziom czy nie poziom, jeżeli interesuje Cię matematyka to się jej ucz. Jeżeli dany podręcznik okazuje się zbyt trudny, szukasz prostszego. Powodzenia.
20 kwi 12:57