czworoscian
zadanie: Oblicz objetosc czworoscianu, ktorego wierzcholkami sa srodki scian czworoscianu ABCD , gdzie
A=(1,2,0), B=(3,6,0), C=(4,1,1), D=(7,7,1).
objetosc czworoscianu rozpietego na wektorach u, v, w jest rowna
ale jak obliczyc w tym zadaniu te wierzcholki aby moc pozniej policzyc te wektory?
19 kwi 00:01
alfa i omega:
u=AB=[2,4,0]
v=AC=[3,−1,1]
w=AD=[6,5,1]
19 kwi 00:54
zadanie: no tak to umiem zrobic ale najpierw trzeba obliczyc te wierzcholki tamtego czworoscianu bo jego
objetosc musze obliczyc
i jak bede miec juz te wierzcholki to wtedy oblicze wektory a pozniej pole
tylko nie wiem wlasnie jak te wierzcholki obliczyc no bo pisze, ze wierzcholkami sa srodki
scian czworoscianu ABCD ale jak je obliczyc?
prosilbym o pomoc
19 kwi 08:20
zawodus: Środek trójkąta jak wyznaczyć?
19 kwi 09:20
zadanie: w sensie srodek ciezkosci trojkata?
19 kwi 09:56
zadanie: | | A+B+C | |
srodek ciazkosci trojkata o wierzcholkach A,B,C to |
| |
| | 3 | |
no dobrze ale jak to wykorzystac? po co nam jest to potrzebne ?
moge prosic o wytlumaczenie?
19 kwi 11:58
zadanie: ?
19 kwi 12:44
zadanie: ?
19 kwi 14:35
zawodus: "wierzchołkami są środki ścian czworościanu" − po to nam to potrzebne
19 kwi 14:36
zadanie:

i to beda te punkty nowego czworoscianu?
a gdzie te punkty beda na rysunku?
dobrze je zaznaczylem?
19 kwi 21:32
zadanie: ?
19 kwi 22:28
zadanie: moge prosic o sprawdzenie?
20 kwi 08:06
zawodus: Wg mnie ok
20 kwi 08:20
zadanie: dziekuje
20 kwi 21:58
zadanie: czyli srodkiem sciany czworoscianu czyli srodkiem trojkata jest jego srodek ciezkosci tak?
21 kwi 09:06
zadanie: ?
21 kwi 18:56
AS: Moja propozycja (pod rozwagę − mogę się mylić)
Rozpatrzmy podstawę ABC gdzie A = (1,2,0) , B = (3,6,0)
C = (4,1,1)
Środek tego trójkąta leży na przecięciu się środkowych tego
trójkąta.Wspólny punkt dzieli każdy z nich w stosunku 2:1.
Środek odcinka AB: D = (2,4,0)
Zgodnie z podziałem odcinka w danym stosunku mamy
Dla odcinka CD:
Pierwszy środek wpisanej bryły: (8/3,3,1/3)
Powtórzyć obliczenia dla pozostałych trzech wierzchołków
i obliczyć objętość
21 kwi 19:43