narysuj wykres funkcji i odczytaj z niego ilosc rozwiazan równania f(x)=m
Mohito: narysuj wykres funkcji f(x)=|x(x+1)|−x2+x i odczytaj z niego ilosc rozwiazan równania f(x)=m
18 kwi 23:54
Mohito: kurcze cos mi nie wychodzi a w odpowiedziach jest napisane "uzasadnienie"
19 kwi 00:07
Marcin: A jak Ci wychodzi?
19 kwi 00:11
Mohito: rozpisałem sobie wartosc bezwzgledna: dla xe(−∞;−1]u[0;∞] i xe(−1;0)
wykresem jest linia ciagła tzn. funkcja f(x)=2x dla |x(x+1)|>0 a dla |x(x+1)|<0 f(x)=−2x2
w p[rzedziale (−1;0) jest zatem fragment paraboli
19 kwi 00:17
Mohito: ma jedno rozw dla m∊R
19 kwi 00:18
Marcin: Dobrze masz rozwiązane. O jakie uzasadnienie Ci chodzi?
19 kwi 00:24
Mohito: tak jest napisane w odpowiedziach
czyli dobrze rozwiązałem?
19 kwi 00:25
5-latek:

To jest wykres tej funkcji f(x)=|x(x+1)|−x
2+x
|x(x+1)|=|x
2+x|
Teraz badamy w jakim przedzialef(x)= x
2+x przyjnje warrtosci nieujemne czyli x
2+x >=0 to
xnalezy (−−oo,−1>U<0.+oo)
wiec dla tego przedzialu |x
2+x|=x
2+x to wobec tego f(x)=|x
2+x|−x
2+x ma postac f(x)=
x
2+x−x
2+x to f(x)=2x i to rysujesz
natomiast w przedziale x nalezy (−1,0) f(x)=x
2+x przyjmuje wartosci ujemne czyli <0 to
|x
2+x|=−(x
2+x)= −x
2−x to wobec teeego f(x)=|x
2+x|−x
2+x ma postac f(x)=−x
2−x−x
2+x
to f(x)=−2x
2 i to rysujesz
Teraz jedziesz po osi OY i odczytjesz ilosc rozwiazan
19 kwi 00:29
Marcin: Dobrze rozwiązałeś
19 kwi 00:33
Marcin: 5−latek Ci to pięknie wytłumaczył i zobrazował
19 kwi 00:33
Mohito: tzn. wiedziałem ze tak to tzreba, wiele razy tak rysowałem wykresy, ale nie było odpowiedzi
zebym mogł sobie sporawdzic i pierwszy raz widze taki dziwny wykres

ale dziekuje bardzo
19 kwi 00:34