Geometria analityczna - (nie)trywialne zadanie z okręgami
V.Abel: Cześć, macie pomysł jak to wyznaczyć?
Napisać równanie okręgu, który jest styczny do prostych o równaniach 2x+y−1=0 i 2x −y+2=0 oraz
przechodzi przez pkt (0,0).
Jak się za to w ogóle zabrać? Treść taka niby nic, bo znaleźć równanie, a tu takie cuda niewidy

Pomożecie?
18 kwi 23:53
Saizou : odległość od prostych i od punktu (0:0) jest taka sama i wynosi r
18 kwi 23:55
Saizou : odległość od środka okręgu oczywiście
18 kwi 23:56
Mila:
Jutro. Wieczorem.
Trochę późno sie zjawiłeś.
19 kwi 00:01
Utem:

2x+y−1=0 i 2x −y+2=0
k: y=−2x+1
m: y=2x+2
Punkt przecięcia prostych:
Środek okręgu wpisanego w kąt leży na dwusiecznej kąta.
| | −1 | |
Dwusieczna kąta APB to prosta x= |
| |
| | 4 | |
==================
| | −1 | |
S=( |
| ,b) środek okręgu stycznego do ramion kata i przechodzącego przez O(0,0). |
| | 4 | |
|SO|=d(S,k)=d(S,m)
| | −3−2√10 | | −3+2√10 | |
b= |
| lub b= |
| |
| | 8 | | 8 | |
Pozostaje obliczyć r
2 i napisać równania, to pozostawiam Tobie. Masz odpowiedź?
Sprawdź rachunki.
19 kwi 21:43