oblicz wyraz i sumę ciągu arytmetycznego.
shellerini: mam takie zadanie:
suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) określona jest wzorem Sn=n2 + 2n
Oblicz:
a) piętnasty wyraz ciągu (an)
b)oblicz sumę wyrazów od dziesiątego do dwudziestego
moze ma ktoś jakiś pomysl jak to zrobić?
2 lis 19:51
Eta:
Witam

a
n = S
n − S
n−1
S
n−1= (n−1)
2 +2(n−1)= n
2 −2n +1 +2n −2 = n
2 −1
a
n = n
2 +2n −n
2 +1= 2n +1
to :
a
15= 2*15 +1 = 31
| | a10+a20 | |
b) S10 − 20= |
| *11 ( bo wyrazów w tej sumie jest : 11)
|
| | 2 | |
a
10= 2*10+1 = .......
a
20= 2*20+1=.......
dokończ
2 lis 20:26