krótkie, łatwe
strudzony_pal: Mam pytanie do tego zadania. Czy można to zrobić tak, że po prostu podnosi się 2009 do kwadratu
i liczy się prawą stronę tak, że wychodzi L=P (czyli 4036081=4036081), i to wystarczy?
https://matematykaszkolna.pl/strona/2347.html
18 kwi 19:56
strudzony_pal: Podpowie ktoś? Jak uważacie?
18 kwi 20:13
Mila:
Można, ale zostawia się potęgi, jeśli są trudne do obliczenia.
np.
L=2100
P=2100
L=P i nie liczysz tego.
18 kwi 20:20
Mila:
Chyba chodzi Ci o to, że nie zauważyłeś, iż obie strony można przedstawić w postaci 20092.
18 kwi 20:22
strudzony_pal: Tak. Dokładnie o to. Po prostu to policzyłem normalnym tokiem.
18 kwi 20:52
Mila:
I dobrze.
18 kwi 21:04
strudzony_pal: Dziękuję Mila
19 kwi 00:50