oblicz wyraz i sumę ciągu arytmetycznego.
shellerini: mam takie zadanie:
suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) określona jest wzorem Sn=n2 + 2n
Oblicz:
a) piętnasty wyraz ciągu (an)
b)oblicz sumę wyrazów od dziesiątego do dwudziestego
moze ma ktoś jakiś pomysl jak to zrobić?
2 lis 19:50
Eta:
Już raz pisałam

Strona coś nie "chodzi" !
a
n = S
n − S
n −1
S
n−1= (n−1)
2 +2(n−1)= n
2 −2n +1 +2n −2 = n
2 −1
a
n = n
2 +2n − n
2 +1 = 2n +1
a
n = 2n +1
a
15= 2*15 +1=...........
| | a10+a20 | |
S10− 20= |
| *11 ( bo wyrazów od 10 do 20 jest 11
|
| | 2 | |
a
10= 2*10+1=.....
a
20= 2*20+1=......
podstaw i podaj wynik
2 lis 20:38
Eta:
Masz szczęście

, bo trzy razy , to bym już nie pisała
2 lis 20:40
shellerini: Dzięki wielkie

No tak wcale nie takie trudne jak sie wydawalo
3 lis 19:36