W trójkąt którego
Matejko: W trójkąt którego 2 boki mają długość a i b oraz kąt między nimi zawarty alfa wpisano kwadrat
tak, że dwa jego wierzchołki leżą na boku trójkąta o długości a, zaś pozostałe wierzchołki
lezą na pozostałych bokach trójkąta. Oblicz stosunek pola kwadratu do pola trójkąta
18 kwi 18:26
Matejko:
18 kwi 19:49
Eta:
Z podobieństwa trójkątów ABC i EFC z cechy (kkk)
| a | | h | | ah | |
| = |
| ⇒ x= |
| i h=b*sinα to x=.... |
| x | | h−x | | a+h | |
dokończ.........
18 kwi 20:12
Mila:
Witaj Eto, mazurki już gotowe?
18 kwi 20:15
Eta:
Witaj
Mila 
wszystkie wypieki udane....teraz tylko czekam na moich maluszków
18 kwi 20:18
Mila:
To, miłe chwile Cię czekają,
najlepsze życzenia świąteczne 
Mnie została do upieczenia szarlotka, ale to jutro, po święceniu.
18 kwi 20:25