logarytmy
mateo: wyznacz liczbę x tak aby liczy dodatnie :
1/3 log2 (2x+5)
3 log8 (2x+5)
log √3(3) + log3 81
tworzyly c. geometryczny
ps. tam jest log przy podstawie z pier. 3.
z 3.
moze ktos pomoc ? probowalem to jakos porozkladac i z pierwszej mi wyszlo 6
z drugiego log8(2x+5)
18 kwi 18:20
kochanus_niepospolitus:
zauważ:
| | 1 | |
log8(2x+5) = |
| log2(2x+5) |
| | 3 | |
więc masz:
| 1 | | 1 | | 9 | |
| log33 + 4log33 = |
| + 4 = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
z dwóch pierwszych wyrazów widzisz, że q=3
| | 9 | | 3 | |
w takim razie (skoro trzeci wyraz to |
| ) drugi wyraz = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
rozwiązujesz: |
| = log2(2x+5) |
| | 2 | |
18 kwi 19:07
Tadeusz:
... a dlaczego trzeci wyraz jest równy 9/2

log
√33+log
381=2+4
18 kwi 19:36
mateo: no to do tego doszedłem ale odpowiedz to x = −1/2 wiec musi cos byc zle...
18 kwi 19:46
Tadeusz:
...a dlaczego źle ...?
18 kwi 19:47
mateo: masz racje, czyli dobrze miałem ale i tak dziekuje bo moj blad polegal w innym miejscu
18 kwi 19:53
Tadeusz:
...skoro a
3=6
q=3
to a
2=2
a
1=2/3
1/3log
2(2x+5)=2/3 ⇒ log
2(2x+5)=2 ⇒ x=−1/2
drugi wyraz te z sprawdza
−
18 kwi 20:01