sss
pannaanna: w okrag o promieniu 3 wpisano prostokat abcd, w ktorym |ab|=x. nastepnie zbudowano kwadrat tak,
aby odcinek bc byl jego przekatna. napisz wzor funkcji P, opisujacej pole uzyskanego kwadratu
w zaleznosci od zmiennej x. okresl dziedzine tej funkcji.
18 kwi 18:13
Rafał28:
Z twierdzenia Pitagorasa wyznacz przekątną kwadratu.
Następnie zastosuj wzór na przekątną kwadratu aby obliczyć bok kwadratu.
Wyznacz wzór na pole kwadratu.
18 kwi 19:42
julka: nie jestem pewna czy dobrze zrobilam rysunek, wg mnie promien to bok kwadratu, czyli 3, myle
sie?
18 kwi 20:47
julka:
18 kwi 21:18
Mila:

R=3
|AC|=6
|BC|
2=6
2−x
2
Dalej sama?
18 kwi 21:29
julka: P(x)=−(1/2x)2+18
ale dziedziny nie wiem...
18 kwi 21:52
Mila:
Pole możesz wyrazić dodatnią liczbą, x>0.
18 kwi 22:00
18 kwi 22:03
julka: D=(0, +∞)?
18 kwi 22:03
Mila:
Niestety źle. podstaw 10 i zobaczysz co otrzymasz.
Masz rozwiązać nierówność:
POtrafisz?
18 kwi 22:06
julka: wychodzi, ze (0, 6)
18 kwi 22:09
julka: w odpowiedzi w ksiazce jest (0, 9)...
18 kwi 22:09
Mila:
Jesli dobrze zapisałaś treść zadania to Twoje rozwiązanie jest dobre.
x jest przyprostokątną w ΔABC i nie może być większe od przeciwprostokątnej równej 6.
18 kwi 22:20
Mila:
No i co, sprawdziłaś, czy dobrze tu przepisałaś treść?
18 kwi 22:50
pannaanna: idealnie przepisane

musi byc blad w odpowiedzi, dziekuje za pomoc
18 kwi 23:22
Mila:
Z jakiej to ksiązki, może mam inne wydanie.
18 kwi 23:38