Ostrosłupy
Eliza: 1. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu 1m2,, dwie ściany boczne są prostopadłe do
płaszczyzny podstawy a dwie pozostałe tworzą z nią kąty o miarach odpowiednio π/6 i π/3.
Oblicz objętość ostrosłupa.
2. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości
8 cm. Krawędzie boczne są sobie równa i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
18 kwi 18:02
dero2005:

a*b = 1
a =
b =
h =
18 kwi 21:10
dero2005:

a = 6
b = 8
l = 9
h =
√b2 − (a2)2 =
√55
H =
√l2 − R2 =
18 kwi 21:30
Eliza: Takie małe pytanko... xD A skąd wiesz, że wysokość ostrosłupa pada na środek okręgu opisanego
na trójkącie

?
19 kwi 18:44
zawodus: " Krawędzie boczne są sobie równa i mają po 9 cm długości. " −stąd
19 kwi 18:45
Eliza: na podstawie*
19 kwi 18:45
Eliza: Ahh, no tak dziękuję!
19 kwi 18:46