tgα = U{h}{U{a}{2}}
kamczatka:
jak to zostało przekształcone że wyszedł taki wynik ?
18 kwi 17:51
18 kwi 17:53
18 kwi 17:54
Draghan: | | h | | 2 | | 2h | | a*tgα | |
tgα = |
| * |
| ⇔ tgα = |
| ⇔ a*tgα = 2h ⇔ |
| = h |
| | 1 | | a | | a | | 2 | |
18 kwi 17:54
kamczatka: | | a | |
jak podziele przez |
| to wychodzi |
| | 2 | |
| tgα2 | | a | |
| = h a jak pomnoże przez |
| to wrócę do punktu wyjścia |
| a | | 2 | |
18 kwi 17:56
kamczatka: nie rozumiem tej linijki
to skąd jest:
| | tgα | |
a*tgα = 2h ? przecież jak podziele przez a to wychodzi |
| = 2h |
| | a | |
18 kwi 17:59
Draghan: Pomnożyłem obie strony przez a
18 kwi 18:01
Draghan: Żeby pozbyć się czegoś z mianownika, trzeba przez tę wartość pomnożyć
18 kwi 18:01
kamczatka: dobra dzięki
18 kwi 18:01
Draghan:
18 kwi 18:03