prosze o pomoc
Joanna : Obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot wokol osi OY krzywej powstalej z wykresow funkcji
F(x)=arcsinx , x∊<0,1> oraz g(x)= − ln(x+1) , x∊<0,1> .
Prosze o pomoc chociaz jakies wskazowki jak to zrobic.
Na zajeciach mialam obroty tylko wokol osi ox a nie oy.
Zmieniaja sie granice calkowania na granice na oy ? Co dalej z tym zrobic?
18 kwi 17:42
Krzysiek: wzór to:
V=2π∫abxf(x)dx
18 kwi 20:10
Joanna : Tylko jak z niego skorzystac? Co za co podstawic jesli to obrot wokol oy`?
18 kwi 20:14
Krzysiek: to jest wzór właśnie na objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi 'y' funkcji f(x)
czyli masz
V=2π∫01x(arcsinx−(−ln(x+1)))dx
18 kwi 20:22
Joanna : i tylko to policzyc i wszystko ?
18 kwi 20:24
Krzysiek: tak
18 kwi 20:26
Joanna : dziwne

nie za bardzo ogarniam
18 kwi 20:40
Krzysiek: czego nie ogarniasz? masz wzór i z niego korzystasz..
może chodzi o to,że
V=2π∫01xarcsinxdx−2π∫01x(−ln(x+1))dx=2π∫01x(arcsinx+ln(x+1))dx
18 kwi 21:02
Joanna : strasznie trudne calki wychodza
18 kwi 23:03