..
zza: Pewien program losuje milion razy liczbę całkowitą z przedziału [1, 1000000]. Jakie jest
prawdopodobieństwo że wylosuje co najmniej raz jedynkę ?
18 kwi 17:17
zawodus: zdarzenie przeciwne − nie wylosuje ani razu jedynki.
| | 999999 | |
P(A')=[ |
| ]1000000 |
| | 1000000 | |
18 kwi 17:21
Draghan: Zawodus, moje podejście też jest dobre? Bo w sumie nie wiem

|Ω| = 1 000 000
1 000 000
Zdarzeniem przeciwnym jest zdarzenie, w którym nie wylosował ani razu jedynki. Czyli może
losować wszystkie liczby, poza 1.
|A'| = 999 999
1 000 000
P(A) = 1 − P(A')
...? Czy to jest powielenie Twojego, czy inne coś? Bo nie wiem
18 kwi 17:26
razor: Zrobiłeś dokładnie to samo co zawodus
18 kwi 17:28
Draghan: Nie no, więcej się napisałem
18 kwi 17:30
zawodus: Bo ja zastosowałem drzewko wirtualne
18 kwi 17:32
Draghan: W trakcie mojego pisania pojawiła się Twoja odpowiedź i żal mi było wyrzucać moją pisaninę

Drzewko wirtualne? Duże urosło?
18 kwi 17:35