456
julka: obwod prostokata P jest rowny 40. budujemy kwadrat K, ktorego bok ma dlugosc rowna dlugosci
przekatnej prostokata P. dla jakich dlugosci bokow prostokata P kwadrat K ma najmniejsze pole?
18 kwi 17:12
Tadeusz:
... innymi słowy szukamy prostokąta z najkrótszą przekątną
Bez rozwiązywania wiemy, że ten prostokąt to kwadrat o boku 10.
ale:
a+b=20 ⇒ a=20−b
d=(20−b)2+b2
d=2b2−40b+400
dmin dla bw=10
18 kwi 18:16
julka: a czy to nie powinno być d
2=(20−b)
2+b
2
18 kwi 20:29
Tadeusz:
... masz rację −
18 kwi 20:36
julka: to jak to zrobic teraz z tym pierwiastkiem?
18 kwi 20:40
julka: +tak z ciekawosci, czemu stawiasz wielokropek przed tym co napiszesz?: D
18 kwi 20:40
julka: 
18 kwi 21:52
julka: jak to zrobic teraz z tym pierwiastkiem?
19 kwi 09:48
Tadeusz:
Nie ma to wpływu na rozwiązanie
Zauważ, że d=
√2b2−40b+400 ma minimum gdy 2b
2−40b+400 ma minimum −
19 kwi 10:33