matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
123
julka:
wsrod prostokatow o obwodzie rownym 16 znajdz prostokat o najwiekszym polu
18 kwi 17:12
zawodus:
kwadrat
18 kwi 17:18
Mila:
x,y− długości boków prostokąta 2x+2y=16 x+y=8 y=8−x, x<8 P=x*y P(x)=x*(8−x) P(x)=8x−x
2
−8
x
w
=
=4 największa wartość funkcji P(x) dla x=4
−2
y=8−4=4 szukane długości boków :4,4
18 kwi 17:46