wzory vieta
Sebastian: Witam,
jak dojść (x1−x2)2=Δa2 (delta dzielona na a2 bo nie widać) , skoro wg moich obliczeń
nie jest (a w zadaniu nie jest równe 1)
18 kwi 16:46
Draghan: | | −b | | c | |
(x1 − x2)2 = (x1 + x2)2 − 4x1x2 = (ze wzorów Vietea) ( |
| )2 − 4 |
| = |
| | a | | a | |
| | b2 | | 4c | | b2−4ac | |
= |
| − |
| = |
| |
| | a2 | | a | | a2 | |
18 kwi 16:54
Mila:
Zwyczajnie odejmij: x
1−x
2
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −b−√Δ+b−√Δ | | −2√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
18 kwi 18:13
Draghan: A ja zapomniałem wzory na pierwiastki
18 kwi 18:17