456
julka: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 12 wpisujemy prostokąty tak, że dwa boki
prostokąta zawierają sie w przyprostokątnych trójkąta. Znajdź długości boków tego spośród
prostokątów, który ma największe pole.
18 kwi 16:44
Mila:

ΔBNM∼ΔBCA⇔
8x=12*8−12y
x=12−1,5y
P=x*y
P(y)=(12−1,5y)*y
P(y)=12y−1,5y
2 funkcja ma największa wartość w wierzchołku paraboli
y
w=4
x=12−1,5*4=6
Szukane długości boków prostokąta; 6 i 4.
18 kwi 18:02
julka: ale jest, ze wpisujemy prostokatY, a ty masz jeden... chyba nie rozumiem: p
18 kwi 19:05
Draghan:
Wpisujemy nieskończenie wiele prostokątów, które różnią się długością boków

Ale "na raz"
wpisany jest jeden

A rysunek jest jedynie poglądowy, taka pomoc
18 kwi 19:21