matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie kwadratowe z logarytmem
Paula:
Dla jakich wartości parametru p równanie x
2
−
1
2
x+log
2
p ma jedno rozwiązanie? Pierwszy przypadek jest oczywisty−delta=0. Ale czy to wszystko? Z góry dziękuję za pomoc
18 kwi 16:19
Piotr 10:
oczywiście założenie p > 0 Δ=0 tak
18 kwi 16:25
Tadeusz:
1
1
musi dać się zwinąć w (x−
)
2
czyli log
2
p=
4
16
18 kwi 22:55