prawd
Technik:
Mila, zawodus spojrzyjcie

Wykaż, że jeśli A ,B są dowolnymi zdarzeniami przestrzeni Ω , to P (A ∪ B ) = P(A )+ P(B )−
P(A ∩ B )
P(A)=P(A\B)+P(A∩B)
P(B)=P(B\A)+P(A∩B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A∪B)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)+P(A∩B)−P(A∩B)
P(A∪B)=P(A\B)+P(B\A)+P(A∩B)
C.N.W
Tak to należy zapisać ?
18 kwi 16:19
zawodus: Nie możesz korzystać z tezy
18 kwi 16:33
Technik:
Czyli jak mam to rozpisać ?
P(A\B)+P(B\A)+P(A∩B)=P(A∪B) ?
18 kwi 16:35
Mila:

Z. A⊂Ω,B⊂Ω
T. P (A ∪ B ) = P(A )+ P(B )− P(A ∩ B )
A\B, A∩B,B\A − trzy rozłączne zbiory, dołączam diagram⇔
P(AUB)=P(A\B)+P( A∩B)+P(B\A)⇔
P(AUB)=P(A)−P( A∩B)+P( A∩B)+P(B)−P(A∩B)⇔
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
cnw
18 kwi 16:36
Technik:
To co ja robię źle ?
18 kwi 16:40
Mila:
Przeczytaj co Ci napisałam, to zobaczysz różnicę .
18 kwi 16:44
zawodus: W twoim pierwszym poście korzystasz z tezy. Tak nie wolno, bo wtedy zawsze otrzymasz to co
chcesz niezależnie od tego jaką głupotę weźmiemy za tezę
18 kwi 16:44
Technik:
P(A) i P(B) takim zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że P (A ∖ B) = P (B ∖A ) = 17 i P(A ′
∪ B ′) = 1 . Oblicz P (A ′ ∩ B ′)
P(A'∪B')=1
1−P(A∩B)=1
P(A∩B)=0
P(A'∩B')=1−P(A∪B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
18 kwi 16:45
Technik:
Ok, już widzę różnicę
18 kwi 16:46
Mila: 16:45 dobrze.
II
Mogłeś skorzystać z wzoru:
P(A'UB')=P(A')+P(B')−P(A'∩B')
18 kwi 17:09