probablistycznie
jerey: w pudełku znajduje sie 15 par rękawiczek, wsrod ktorych dowolne dwie pary różnią się od siebie.
z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki.
a) opisz przestrzen sdarzen elementarnych.
b)oblicz prawdopodob. zdarzen;
A−wsrod wylosowanych rękawiczek są dwie pary
B− wsrod wylosowanych rękawiczek nie ma ani jednej pary.
Prawdopodobienstwa zdarzen A i B zapisz w postaci ułamków nieskracalnych:
jest 15 par czyli 30 rekawiczek
| | | | 1 | |
A) wsrod wylosowanych rekawiczek są 2 pary; P(A)= |
| = |
| jest ok |
| | | | 261 | |
B) wsrod wylosowanych rekawiczek nie ma ani jednej pary.
wprowadziłem tu zdarzenie przeciwne: B' − wsrod wylosowanych rekawiczek są dokładnie 4 pary
| | 26040 | | 248 | | 208 | |
P(B) = 1 − P(B') = |
| = |
| w odp mam wynik |
| . szukałem |
| | 27405 | | 261 | | 261 | |
najłatwiejszego sposobu, zeby nie uzywac kombinacji przy zapisie w zdarzeniu B.
jerey: no tak, w sumie racja, bo poprawnie by to było gdyby w b było "wsrod wylosowanych rekawiczek
nie ma pary" ,dzieki
Draghan