Wyznacz wszystkie wartości parametru m.
Łukasz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których równanie x
2+(m+2)x−m
2+1=0 ma dwa różne
pierwiastki x
1 i x
2 takie, że x
13+x
23≤0.
m≠−2
{1 Δ>0
{2 x
13+x
23≤0.
1
Δ=m
2+4m+4+4m
2−4
5m
4+4m>0
m(5m+4)>0
2
x
13+x
23≤0.
x
13+x
23=(x
1+x
2)(x
12−x
1x
2+x
22)=(x
1+x
2)[(x
12+x
22)−x
1x2]=
=(x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2−3x
1x
2]
(−m−2)[(−m−2)
2−3(−m
2−1)]≤0
(−m−2)[m
2+4m+4+3m
2+3]≤0
(−m−2)(4m
2+4m+7)≤0
m∊(−2,oo)
Wyznaczam iloczyn:
| | 4 | |
{1 Δ>0 ⇒ m∊(−oo,− |
| )U(0,oo) |
| | 5 | |
{2 x
13+x
23≤0. ⇒ m∊(−2,oo)
zgadza się
18 kwi 14:28
zawodus: A nie masz odpowiedzi?
18 kwi 14:29
Łukasz: nie, nie mam, a nie wykupuję tego pakietu bo źle bym z tego korzystał.
18 kwi 14:33
Marcin: To jest zadanie z zadania.info? Jeżeli chcesz to podam Ci wynik (bo chyba na tym Ci zależy),
tylko podaj mi link.
18 kwi 14:34
zawodus: Ja na zadania.info go nie mogę znaleźć, a sprawdzać mi się nie chce
18 kwi 14:42
Marcin: Mi też się właśnie nie chce

A chciałem pomóc
18 kwi 14:53
18 kwi 15:01
Piotr 10: Je te zadanko robiłem
| | 4 | |
wynik taki m∊ < − 2 ; − |
| > U ( 0 ; +∞) |
| | 5 | |
18 kwi 15:16
zawodus: | | 4 | |
Piotrek − |
| odpada  |
| | 5 | |
18 kwi 15:22
Piotr 10: tak faktycznie zle spisalem z kartki
18 kwi 15:24
Łukasz: Dlaczego −2 nie odpada? Wyrzuciłem na początku mając (m+2)x
18 kwi 15:39
zawodus: Dlaczego

Coś ci się pomieszało
18 kwi 15:42
Łukasz: Możliwe..
czyli odrzuciłbym to wtedy gdy byłoby to jako współczynnik a?
18 kwi 15:46
Marcin: Gdybyś musiał mieć dwa rozwiązania i miałbyś przy x
2 takie coś: (m+2)x
2
Bo dla −2 nie mógłbyś mieć dwóch rozwiązań. Czyli w sumie tak jak napisałeś
18 kwi 15:50
Łukasz: dzięki, wszystko jasne
18 kwi 15:54