Funkcje
Kamix:

Cześć. Mam problem z narysowaniem podanej funkcji:
f(x)=|x+2|+|1−x|
Rozpatruję ją na trzy przypadki:
1 przypadek:
f(x)∊(−
∞;−2)
f(x)=−x−2−1+x
f(x)=−3
2 przypadek:
f(x)∊<−2;1)
f(x)=x+2+1−x
f(x)=3
3 przypadek:
f(x)∊<1;+
∞)
f(x)=x+2+1−x
f(x)=3
Zabieram się za rysowanie:
Według mnie wykres powinien wyglądać tak jak to ja narysowałem, jednak wolphramalpha pokazuje
inaczej, a on się raczej nie myli... Gdzie popełniam błąd?
18 kwi 13:46
J: 2 przypadek .. źle
18 kwi 13:48
J: Nie drugi ... trzeci źle.
18 kwi 13:52
5-latek:

Taki ma byc wykres tej funkcji
18 kwi 13:53
J: Racja ... pierwszy przypadek też był źle
18 kwi 13:59
Kamix: Wykres wiem, że tak będzie wyglądał, bo pokazał mi to wolphram. A możesz 5−latek rozpisać to w
ten sposób co ja, bym mógł zobaczyć co robiłem źle...
18 kwi 14:02
Kamix: ponawiam...
18 kwi 14:16
5-latek: Mozesz to |1−x| zapisac jak |x−1|
A robiles zle juz tu
dla 1 przedzialu np (−oo −2)
y= |x+2|+|1−x|
to |x+2|= −(x+2)=−x−2
natomiast |1−x| to wezmy np liczbe x=−5 bo ona nalezy do tego przedzalu to dostaniemy tak
|1−(−5)|= |1+5|=|6|=6 czyli dla tego przedzialu |1−x|=1−x
wiec dla tego przdzialu x nalezy (−oo −2) y= |x+2|+|1−x| to y= −x−2+1−x to y= −2x−1
18 kwi 14:19
Kamix: Ahhh tak, okey dziękuję bardzo, postaram się zastosować do Twoich wskazówek, mam nadzieję, że
wyjdzie dobrze ; DD
18 kwi 14:20
Marcin: 1 przypadek:
−x−2+1−x=f(x)
−2x−1=f(x)
Podstaw sobie za x=−10 i zobaczysz, że źle zmieniasz znaki. Jeden moduł będzie dodatni, a drugi
ujemny.
18 kwi 14:21
Marcin: ehh. Zawsze spóźniony

Witam
18 kwi 14:21
Kamix: Liczą się chęci Marcinie ; DD Oczywiście doceniam ; )
18 kwi 14:22
5-latek: Ten zapis |1−x|=|x−1| wynika z takiej wlasnosci wartosci bezwzglednej |a−b|=|b−a|
18 kwi 14:22
5-latek: Czesc Marcin
18 kwi 14:24
Marcin: Jak masz wątpliwości, to zawsze podstawiaj liczbę z każdego przedziałów i sprawdzaj czy moduł
jest dodatni czy ujemny.
18 kwi 14:24
Kamix: No i udało mi się dzięki Wam poprawnie rozwiązać zadanko ; D Dziękuję!
18 kwi 14:28
Kamix: Zazwyczaj Marcin nie miałem problemów z rozwiązywaniem równań i nierówności z wartością
bezwzględną, ale tutaj zmylił mnie ten drugi moduł ; D Oczywiście wszystko rozumiem, dzięki
5−latek
18 kwi 14:29
5-latek: Marcin raczej bym nie uzywal stwierdzenia modul (choc sam tego uzywalem
Przeczytalem o tym niedawno ze okreslenie modul odnosi sie do mnozenia i dodawania (ze modulem
dodawania jest liczba 0 a modulem mnozenia jest 1 )
Ze powinno sie uzywac okreslenia wartosc bezwzgledna .
Ale juz sam nie wiem moze ktos przeczyta jeszcze ten post i sie wypowie .
18 kwi 14:30
Marcin: To takie przyzwyczajenie

Postaram się z tym walczyć
18 kwi 14:32