Wielomiany. Oblicz wartości współczynników a,b,c,d.
Łukasz: Reszta z dzielenia wielomianu P(x)=3x
5−5x
4+ax
3+bx
2+cx+d przez wielomian
Q(x)=−3x
4+2x
3+8x
2 jest taka sama jak reszta z dzielenia wielomianu Q(x) przez wielomian
R(x)=3x
2−2x+1. Oblicz wartości współczynników a,b,c,d.
Wykonam teraz dzielenie wielomianu Q(x) oraz R(x)
reszta wychodzi: 6x−3
a więc:
P(x)=(−3x
4+2x
3+8x
2)(−x+a)+6x−3 (−x+a) − zgadza się

teraz wymnażam i otrzymuje:
3x
5−3ax
4−2x
4+2ax
3−8x
3+8ax
2+6x−3
3x
5−3ax
4−2x
4+x
3(2a−8)+8ax
2+6x−3
d=−3
c=6
b=8
a=4
znalazłem na internecie rozwiązanie, że a=6 a nie 4. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest
poprawny, proszę o pomoc
18 kwi 13:27
zawodus: Skąd masz (−x+a)
18 kwi 13:32
Łukasz: popatrzyłem co mam w P(x) na pierwszym miejscu czyli 3x5 więc pomnożyłem −3x4*(−x), to jest
błąd?
18 kwi 13:54
Łukasz: hm, chyba już wiem co mam źle..
Po prostu po tym jak wyliczyłem resztę 6x−3
obliczam teraz resztę P(x) : Q(x) i później mnożę tą resztę z Q(x).. zaraz to przedstawię.
18 kwi 14:00
J:
Dzielisz wielomian 4−go stopnia Q(x) przez wielomian 2−go stopnia R(x) i dostajesz wynik 5−go
stopnia P(x) .... no chba cos nie tak ...
18 kwi 14:04
Łukasz: Tak, podzieliłem P(x): Q(x) i wyszło −x+1 z resztą (6+a)x
3+x
2(b−8)+cx+d
teraz tak:
P(x)=(−3x
4+2x
3+8x
2)(−x+1)+6x−3=
3x
5−3x
4−2x
4+2x
3−8x
3+8x
2+6x−3
d=−3
c=6
b=8
a=−6
teraz powinno się zgadzać
18 kwi 14:05