Dwa miasta łączy linia kolejowa o długości 336 kilometrów. Pierwszy pociąg przeb
kamczatka: Dwa miasta łączy linia kolejowa o długości 336 kilometrów. Pierwszy pociąg przebył tę trasę w
czasie o 40 minut krótszym niż drugi pociąg. Średnia prędkość pierwszego pociągu na tej trasie
była o 9 km/h większa od średniej prędkości drugiego pociągu. Oblicz średnią prędkość każdego
z tych pociągów na tej trasie.
Chciałem spytać czemu mi nie wychodzi tym sposobem:
| | 336 | |
vt = 336 −−−−−−−−−> v = |
| |
| | t | |
| | 336 | | 2 | |
( |
| − 9)(t + |
| ) = 336 |
| | t | | 3 | |
| | 224 | |
336 + |
| − 9t −6 = 336 |
| | t | |
−9t
2 − 6t + 224 = 0
Δ = 8100
√Δ = 90
no i teraz nie wychodzą dobre wyniki w t
1 i t
2 co robię nie tak ?
18 kwi 12:57
dfgsa: Przed chwilą to robiłem i wyszło delta była identyczna.
18 kwi 12:58
dfgsa: t1= ujemne to odrzucasz
t2= 96/18 = 5 i 1/3
V= 63km/h dalej już wiesz chyba
18 kwi 13:00
kamczatka: 63km/h wyszło że to prędkość 1 pociągu, a powinno wyjść że to prędkość 2 pociągu ?
18 kwi 13:05
zawodus: widocznie masz coś nie tak z oznaczeniami
18 kwi 13:05
kamczatka: nie mogę znaleźć żadnego błędu
18 kwi 13:07
zawodus:

trochę zamieniłem oznaczenia
18 kwi 13:10
kamczatka: a co w tych moich oznaczeniach się nie zgadza ? u mnie jest tak
2 pociąg:
v − 9 bo jedzie wolniej o 9km/h od 1 pociągu
| | 2 | |
t + |
| bo jedzie o 40min dlużej |
| | 3 | |
18 kwi 13:12
zawodus: Źle masz policzony czas

dlatego ci się nie zgadza
18 kwi 13:15
zawodus: oznaczenia masz ok
18 kwi 13:15
kamczatka: t = 72 ale to jeszcze do wzoru trzeba podstawic v = {336}{T} to chyba coś nadal się nie zgadza
18 kwi 13:19
kamczatka: v = {336]{t}
18 kwi 13:19
18 kwi 13:19
kamczatka: | | 2 | |
a nie już wszystko ok t = 4 |
| v1= 72km/h |
| | 3 | |
18 kwi 13:21
zawodus: Źle nadal to t jest wyliczone.
Rozwiąż porządnie równanie
−9t2−6t+224=0
18 kwi 13:23
zawodus: Teraz ok
18 kwi 13:23