nowy uklad wspolrzednych
zadanie: Dane sa liniowo niezalezne wektory F1; F2; F3 z R3 oraz przeksztalcenie liniowe T : R3 → R3,
o którym wiadomo ze:
(a) F1 jest jego wektorem wlasnym o wartosci wlasnej −3 oraz
(b) T(F2) = 2F2− F1, zas T(F3) = 0.
Znajdz macierz przeksztalcenia T w ukladzie wspólrzednych, w którym wektory F1, F2, F3
sa wersorami.
wydaje mi sie, ze trzeba znalezc obrazy wersorow, czyli T(F1), T(F2), T(F3) bo macierz
przeksztalcenia tworzy sie z obrazow wersorow.
T(F3)=0=(0,0,0), czyli ten juz jest dany (ostatnia kolumna tej macierzy to (0,0,0)
a jak obliczyc T(F1), T(F2)?
jakies podpowiedzi?
18 kwi 12:16
zadanie: ?
18 kwi 19:36
MQ: oczywiście:
T(F1)=(−3,0,0)
18 kwi 19:57
zadanie: no tak a T(F2) ?
18 kwi 20:02
MQ: (−1,2,0)
18 kwi 20:10
zadanie: a jak to obliczyc?
18 kwi 22:08
zadanie: ?
19 kwi 00:02
zadanie: ?
19 kwi 12:44
zadanie: z czego korzystamy aby to obliczyc?
19 kwi 17:29
zadanie: T(F1)=(1,0,0)
T(F2)=(0,1,0)
T(F2)=2F2−F1=2(0,1,0)−(1,0,0)=(0,2,0)−(1,0,0)=(−1,2,0) czyli chyba stad
pytam bo wektory F1, F2, F3 w tym ukladzie sa wersorami
wersory sa to wektory dlugosci 1 ale czy w kazdym ukladzie wspolrzednych?
dlatego sie zastanawialem (no bo to jest nowy uklad wspolrzednych)
19 kwi 17:36
zadanie: tak?
19 kwi 21:21
zadanie: ?
21 kwi 18:55