ciagi
Misiek: Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest o 51,2% większa od sumy pierwszych
trzech jego wyrazów.
a) Wyznacz iloraz tego ciągu
b) Oblicz a1, jeśli siódmy wyraz jest równy 15
18 kwi 12:12
18 kwi 12:20
Janek191:
S
6 = S
3 + 0,512 S
3
S
6 = 1,512 S
3
a)
| | 1 − q6 | | 1 − q3 | |
a1 * |
| = 1,512 a1* |
| |
| | 1 − q | | 1 q | |
1 − q
6 = 1,512*(1 − q
3)
q
3 + 1 = 1,512
q
3 = 0,512
q = 0,8
=====
18 kwi 13:22
Misiek: Mam pytanie odnośnie czwartej linijki skąd się to wzięło.
18 kwi 22:35
Janek191:
a)
| | 1 − q6 | | 1 − q3 | | 1 − q | |
a1* |
| = 1,512 a1* |
| / * |
| |
| | 1 − q | | 1 − q | | a1 | |
1 − q
6 = 1,512*( 1 − q
3) / : 1 − q
3 dla q ≠ 1
1 + q
3 = 1,512 , bo ( 1 + q
3)*( 1 − q
3) = 1 − q
6
q
3 = 1,512 − 1 = 0,512
q =
3√0,512
q = 0,8
======
22 kwi 07:51