...
Mati: Zdarzenia A i B są niezależne oraz P(B\A)=0,36 i P(A\B) = 0,16.Oblicz P(A), P(B), P(A|B),
P(A∪B), P(A'∪B).
18 kwi 11:58
Mati: podbijam
18 kwi 17:15
Mila:
A i B są niezależne⇔P(A∩B)=P(A)*P(B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)⇔P(B)−P(A)*P(B)=0,36
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)⇔P(A)−P(A)*P(B)=0,16
Masz układ równań:
P(B)−P(A)*P(B)=0,36
P(A)−P(A)*P(B)=0,16 odejmuję stronami
P(B)−P(A)=0,2⇔P(B)=P(A)+0,2
podstawiam do II równania
P(A)−P(A)*(P(A)+0,2)=0,16
P(A)=x>0
x−x*(x+0,2)=0,16
x−x2−0,2x−0,16=0
−x2+0,8x−0,16=0
x2−0,8x+0,16=0
Δ=0,64−0,64=0
x=0,4
P(A)=0,4
P(B)=0,6
Licz dalej, będę później
18 kwi 19:03