....
ania: Rzucamy dwiema symetrucznymi kostkami do gry białą i szarą. Jakie jest prawdopodobieństwo że
liczba oczek na szarej kostce jest ≥ 5 pod warunkiem że iloczyn wartości na obu kostkach jest
≥ 20.
(1,1) (2,1) (3,1) (4,1) (5,1) (6,1)
(1,2) (2,2) (3,2) (4,2) (5,2) (6,2)
(1,3) (2,3) (3,3) (4,3) (5,3) (6,3)
(1,4) (2,4) (3,4) (4,4) (5,4) (6,4)
(1,5) (2,5) (3,5) (4,5) (5,5) (6,5)
(1,6) (2,6) (3,6) (4,6) (5,6) (6,6)
A − liczba oczek na szarej jest ≥ 5
B − iloczyn wartości na obu kostkach ≥ 20
| A | = 8
| B | = 12
P(A∩B) = 6
Czy dobrze myślę ?
18 kwi 10:42
Draghan: P(A|B) ...? Dlaczego to liczysz i co to oznacza?

Twoja zdarzenia sprzyjające zawierają się w iloczynie zbiorów A i B. To masz wyliczone, ale źle
napisane − powinno być |(AnB)| = 6, jako moc zbioru, a nie prawdopodobieństwo.
Prawdopodobieństwo nie może być > 1

A |Ω| =
wszystkie zdarzenia, czyli...?
18 kwi 10:50
ania: | | A∩B | |
No P(A|B) to prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B) = |
| |
| | B | |
18 kwi 11:30
Draghan: 
Mi wychodzi rozwiązanie:
| | 1 | |
P(Z) = |
| , gdzie Z jest zdarzeniem, o które pytają w zadaniu... |
| | 6 | |
Szczerze mówiąc, nie miałem w szkole prawdopodobieństwa warunkowego... Nie wiem więc, czy Twoje
obliczenia prowadzą do poprawnego wyniku. Tym samym nie wiem również, czy moje rozwiązanie
jest poprawne

Masz może
poprawną odpowiedź do tego zadania?
18 kwi 11:35
ania: Właśnie o to chodzi że nie mam to są zadania które dał nam wykładowca.
18 kwi 11:37
ania: poczekam może wejdzie ktoś kto rozwieje moje wątpliwości do końca
18 kwi 11:40
Draghan: Patrząc na możliwe zdarzenia, które pieczołowicie wypisałaś, można policzyć na palcach, ile
jest zdarzeń sprzyjających

Przyjmijmy, że
pierwszy rzut jest wykonany kostką
szarą. A na tej kostce musi być
wynik
5 lub 6.
Czyli patrzymy na wszystkie ciągi, które jako pierwszy element mają 5 lub sześć.
(5,1) (6,1)
(5,2) (6,2)
(5,3) (6,3)
(5,4) (6,4)
(5,5) (6,5)
(5,6) (6,6)
Dalej sprawdzamy, ile które spośród tych ciągów, przemnożone, dadzą 20 lub więcej...
(5,4) (6,4)
(5,5) (6,5)
(5,6) (6,6)
Czyli jest jedynie 6 takich możliwości. A wszystkich zdarzeń w tym doświadczeniu jest 6*6.
Tak ja to widzę
18 kwi 11:43
ania: a co z (4,5) (4,6) ?
18 kwi 11:47
Draghan: Tego nie liczymy, bo na szarej kostce musi być ≥ 5

Pierwsza liczba oznacza wynik rzutu
szarej kostki
18 kwi 11:48