A i B sa cyframi. Udowodnij ze: ABA+BAB jest podzielne przez 37
aS :): A i B sa cyframi. Udowodnij ze: ABA+BAB jest podzielne przez 37
18 kwi 10:04
J:
Zauwaz,że ABA + BAB daje w wyniku liczbę o 3 jednakowych cyfrach: aaa
Zatem mozemy napisac: ABA + BAB = aaa , ale aaa mozna zapisać: a*100 + a*10 + a = a*111
i jest to liczba podzielna przez 37.
18 kwi 10:10
zawodus: Nie prawdą jest że wynik dodawania dwóch liczb trzycyfrowych jest zawsze liczbą trzycyfrową.
18 kwi 10:50
J: Racja

.. to żaden dowód
18 kwi 10:56
zombi: ABA = A*100 + B*10 + A
BAB = B*100 + A*10 + B
+
ABA + BAB = 111(A+B) = 3*37*(A+B) tak można?
18 kwi 11:11
J: To jest to...
18 kwi 11:16
markopolo: Ale skąd się nagle wzięły te setki i w ogole ?
18 kwi 11:27
aS :): Dołączam się do pytania ^^
18 kwi 11:28
razor: To są cyfry setek, dziesiątek i jedności np. liczbę 484 można zapisać jako 100*4 + 10*8 + 1*4 =
400 + 80 + 4 = 484
18 kwi 11:29
J: Np .. 343 = 3*100 + 4*10 + 3*1 czyli: ABA = A*100 + B*10 + A
18 kwi 11:30
zombi: No skoro liczba ma postać ABA to można ją inaczej zapisać jako 100A + 10B + A,
bo A,B∊{0,...,9}, no tutaj wyjątkowo A≠0 bo są trzycyfrowe.
Przykład:
Liczba 745 = 7*100 + 4*10 + 5*1.
Mamy cyfrę setek 7, mówi ona ile jest pełnych setek.
Mamy cyfrę dziesiątek 4, mówi ona ile jest pełnych dziesiątek.
Mamy cyfrę jedności, mówi ona ile jest jedności.
Prościej nie potrafię
18 kwi 11:31
aS :): Ok dzięki juz wiem ocb
18 kwi 11:36
aS :): źle zinterpretowałem zadanie
18 kwi 11:36