jerey: dane jest rownanie kwadratowe z parametrem m,
4x2+mx+m=0
dla jakich m pierwiastkami rownania są liczby x1 i x2 spełniające równosci x1=sinα, x2 =
cosα, dla pewnej liczby α, α ∊<0,2π)
w odpowiedzi mam dla m= 4−4√2
sin2α+cos2α=1
x12+x22=1
(x1+x2)2−2x1x2=1
podstawiam;
m2−8m−16=0
rozwiązuje i wychodzą mi 2 rozwiązania;
m1=4−4√2
m2=4+4√2
dlaczego został tez pominięty przypadek, kiedy rownanie ma rozwiązania (dla jakich m)
Δ>0
18 kwi 09:57
jerey: ok, juz chyba wiem
18 kwi 09:59
jerey: pierwiastki rownania bedą ⇔ gdy bedzie spełniona 1 trygonometryczna.
18 kwi 10:01
zombi: Ja dawałem tu założenia
Δ≥0
i x12+x22=1
18 kwi 11:07
Draghan: Zombi, ujmuje mnie prostota Twoich rozwiązań
18 kwi 11:09
zombi: Aczkolwiek w jednym rozwiązaniu widziałem założenie Δ>0 co moim zdaniem jest sprzeczne gdyż
| | √2 | |
x1=x2=sinα=cosα= |
| spełnia postawiony tutaj problem. |
| | 2 | |
18 kwi 11:13
Piotr 10: Δ ≥ 0 , też jestem tego zdania
18 kwi 11:13