matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcenia sumy
sigma:
n
k
∑
k=o
n
(−1)
k
=0
mam to dowieść...Próbowałem indukcyjnie ale nie wiem jak przekształcić sumę pomocy
18 kwi 01:50
sigma:
spr dla n=1 −−−> ok zał prawdziwości dla wzoru T(n) dowodzimy T(n+1)
n+1
k
n
k
n+1
k
L=∑
k=o
n+1
(−1)
k
=∑
k=o
n
(−1)
k
+(−1)
n+1
n+1
k
n
k
P=0+(−1)
n+1
*∑
k=o
n
(−1)
k
=0
zatem
n+1
k
n+1
k
(−1)
n+1
=(−1)
n+1
mamy tożsamość czy to jest ok ?
18 kwi 02:01