Szereg, kryterium calkowe
alekandra: Szereg z kryterium całkowego:
∞∑(1/n2+n) dla n=1
dochodze do momentu, ze calka nieoznaczona z funkcji f(x)=1/(n2+2) to ln|x|−ln|x+1| i kiedy
przycodzi policzyc mi granice z tych logarytmow to wychodzi mi symbol nieoznaczony. nie wiem,
czy robie blad liczac calke, czy nie zam sposobu na obliczenie granicy... moglabym prosic o
pomoc?
18 kwi 00:30
asdf:
| | x | |
limn→∞ ln| |
| | nie wiesz jak policzyć? |
| | x+1 | |
18 kwi 00:59
alekandra: konkretniej: lim∊→∞ [ln|x|−ln|x+1|] |∊1
18 kwi 13:04
alekandra: no czyli w rezultacie tak
18 kwi 13:07
asdf:
| | n | |
limn→∞ ln| |
| | = ln1 = 0 |
| | n+1 | |
18 kwi 17:03
alekandra: dobra, zglupialam, dzieki. bo jestem blondynka
18 kwi 19:57
asdf: troche się zdziwilem, bo liczysz takie rzeczy, a prostych cos nie

Powodzenia!
19 kwi 00:00