prawdo
Radek:
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeśli P(A)=0,7
P(B)=0,4 to
0,1≤P(A∩B)≤0,4
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
P(A∩B)≤0,1
To wykazałem jak teraz wykazać
P(A∩B)≤0,4 ?
17 kwi 23:32
Marcin: Cześć wspólna nie może być większa niż prawdopodobieństwo mniejszego. U Ciebie P(B)
17 kwi 23:35
Radek:
Chyba coś pomyliłeś bo P(B) jest większe od P(A) ?
17 kwi 23:36
Piotr 10: Jeśli P(A) > P(B)
to P(A∩B)max=P(B)=0,4
17 kwi 23:37
Marcin: P(B)=0,4 P(A)=0,7
Co jest większe,co?
17 kwi 23:40
Radek:
P(A) patrzałem 0,1 przepraszam
17 kwi 23:40
Okła: marcin, jak skonczysz to zadanie to wez pomoz w moim. Nie moge dalej robic, a nie chce tego
odkladac !
17 kwi 23:41
Marcin: hehe ok, ale powiem Ci, że przez chwilę sam się poryłem
17 kwi 23:41
Ewa: a nie można skorzystać z praw De Morgana?
P(A') = 0,3 P(B')= 0,6
(A∩B)' = A'∪B' czyli
(A∩B)'= 0.3 + 0.6=0.9
A∩B=0.1
18 kwi 10:46