Liczby doskonałe II rodzaju
ZosiaZamoyska: Wymienicie wszystkie liczby doskonałe II rodzaju? Bo pierwszego to 6, 28, 496, 8128,
33550336...
Chodzi mi o liczby ≤1000000

Ad. Liczby doskonałe II rodzaju to takie, których iloczyn dzielników jest jej równy..
17 kwi 23:21
PW: Zosiu, znowu chcesz osiągnąć rozwiązanie problemu informatycznego na zasadzie "wzoru".
Programista nie szuka wzoru, lecz pisze program. Gdyby był znany wzór, to po co stawiać
problem informatykowi? Wklepie wzór do prościutkiego programu i po zabawie.
17 kwi 23:39
ZosiaZamoyska: nieeee, potrxebuję wymienionych liczb doskonałych II stopnia
17 kwi 23:42
Draghan: Zosiu, skoro potrzebujesz takich liczb, to dlaczego nie napiszesz sobie odpowiedniego
programu do tego zadania?

W Internecie znajdziesz nawet potrzebne
źródła, jeśli nie jesteś w stanie sama tego
napisać

Ale myślę, że zdolna dziewczyna z Ciebie i nie sprawi Ci to trudności
18 kwi 11:16
Trivial: Takich liczb jest 209 891. Mamy wszystkie wypisywać?
18 kwi 13:34
zawodus: To ja zacznę

6,8,10
18 kwi 13:52
Trivial: Po obiedzie poszukam szybkiego sposobu znajdowania wszystkich liczb doskonałych.
18 kwi 16:16
Trivial:
Wychodzi na to, że są tylko dwa typy liczb doskonałych drugiego rodzaju.
(1) N = p
3 p − dowolna liczba pierwsza.
(2) N = p
1p
2 p
1,p
2 − dwie różne liczby pierwsze
Jeżeli kogoś interesuje dlaczego to mogę przedstawić dowód.
W każdym razie daje to szybki sposób sprawdzenia czy dana liczba jest doskonała.
Wystarczy znaleźć pierwsze dwa najmniejsze dzielniki naturalne d
1, d
2 (bez jedynki) i
sprawdzić czy zachodzi d
1d
2 = N. W wypadku nieistnienia dwóch dzielników (bez jedynki)
liczba N nie jest doskonała.
Chcąc znaleźć wszystkie liczby doskonałe na raz, na pewno szybszy okaże się sposób obliczenia
bezpośrednio z dwóch powyższych własności:
Dosk = { p
3 : p ∊ P } ∪ { p
1*p
2 : p
1,p
2 ∊ P, p
1 < p
2 }.
Tutaj program, który liczy ile jest takich liczb ≤ 1
000
000 obliczając je po kolei:
http://ideone.com/htJGkZ
18 kwi 23:59
Draghan: Ja prosiłbym o dowód

Chociaż pewnie niewiele z niego pojmę, ale kto wie?

I ode mnie

Dobra robota
19 kwi 10:26
zawodus: Dowód się robi na palcach dosłownie
19 kwi 10:59
Trivial:
Niech liczba N ma dzielniki d
1,d
2,...,d
k. Wtedy iloczyn dzielników wynosi:
P = d
1d
2...d
k
| | N | |
Jeżeli liczba d jest dzielnikiem liczby N, to liczba |
| również jest dzielnikiem liczby N. |
| | d | |
Nasz iloczyn można zapisać w innej formie:
Mnożąc oba równania otrzymujemy:
P
2 = N
k
(1) P = N
k/2
Liczby doskonałe drugiego rodzaju to takie, dla których
(2) P = N
2
Przez N dzielimy po to, aby usunąć ostatni dzielnik, czyli samo N. Porównując równania (1) i
(2) otrzymujemy warunek:
N
2 = N
k/2
2 =
12k
k = 4
Dowiedzieliśmy się zatem, że liczby doskonałe drugiego rodzaju mają 4 dzielniki i jest to
warunek wystarczający, aby liczba była doskonała. Wystarczy rozłożyć liczbę N na czynniki
pierwsze i sprawdzić czy dzielników jest 4.
N = p
1c1p
2c2p
3c3...p
mcm, c
s ≥ 1, p
r − parami różne
(c
1+1)(c
2+1)(c
3+1)...(c
m+1) = 4 ← liczba dzielników
Ponieważ c
s ≥ 1, to możemy mieć co najwyżej dwie różne liczby pierwsze w rozkładzie. Zatem
mamy tylko dwa przypadki.
(1) N = p
1c1
c
1+1 = 4
c
1 = 3
(2) N = p
1c1p
2c2
(c
1+1)(c
2+1) = 4
(c
1,c
2) = (1,1)
Podsumowując:
(1) N = p
3
(2) N = p
1p
2 p
1 ≠ p
2.
19 kwi 14:02
Trivial: Na początku miałem trochę inny dowód, ale nie był tak klarowny.
19 kwi 14:06
zawodus: Ja nie lubię formalnych dowodów
19 kwi 14:38
Trivial: A co innego pozostaje w takim zadanku?
19 kwi 14:45
zawodus: Wymyśleć tezę i "wierzyć", że jest prawdziwa
19 kwi 14:47
Trivial: Trochę słabe, ale jeśli dobrze zgadujesz to zadziała.
19 kwi 14:50
Draghan: Dziękuję,
Trivial
19 kwi 14:53
Trivial: A udało się zrozumieć?
19 kwi 14:56
Draghan: Jaśniej chyba nie mogłeś napisać
19 kwi 15:01
ZosiaZamoyska: Dziękuję, potem znalazłam, że tych liczb jest duuuuuuuuuuuużoooo...
Bo myślałam, że to jest tak jak z tymi I stopnia, jest ich po prostu kilka...
Dzięki
20 kwi 15:46