matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Okła: Na każdym z sześciennych klocków, które ma Tomek, zapisana jest jedna cyfra. Pewnego dnia chłopiec ustawił w szereg siedem klocków, otrzymując liczbę siedmioicyfrową.Po chwili z utworzonego szeregu wysunął wszystkie klocki z cyfrą 5.Wówczas cyfry na pozostawionych klockach utworzyły liczbę 2010. Oblicz prawdopodobieństwo tego że otrzymana liczba siedmiocyfrowa była a) podzielna przez 5 i jak napisac do tego zbiór Ω? czy trzeba odrzucic 2 zera zeby nie były na początku ?
17 kwi 23:13
52: Ja bym Ω dał normalnie. Ω=67 A masz odp do tego, to spróbujemy zrobić i zobaczymy jak to trzeba rozwiązać emotka
18 kwi 12:30
Marcin: Okla ja mam chyba jakieś deja vu, bo wczoraj widziałem u Ciebie identyczne zadanie emotka
18 kwi 12:58
zawodus: Nie dubluj tematów.
18 kwi 13:02
Mila: Tomek miał ustawioną liczbę siedmiocyfrową. Po zabraniu trzech klocków z cyfrą 5, została liczba 2010. Cyfry 2,0,1,0 występowały w liczbie siedmiocyfrowej w tej kolejności, niekoniecznie bezpośrednio po sobie . ( mogło być np, tak: (5520510, 2550510 itd.)

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

|Ω|=
wybór miejsca dla 3 piątek, otrzymamy tyle liczb siedmiocyfrowych z układem cyfr

2,0,1,0 w tej kolejności. A − liczba siedmiocyfrowa jest podzielna przez 5. wybierając miejsce dla cyfry 5, zawsze otrzymamy liczbę z cyfrą jedności 0 albo 5⇔liczba jest podzielna przez 5.

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

|A|=

18 kwi 16:03