W trójkąt równoramienny o ramieniu 10 i podstawie 12 wpisano prostokąt o stosunku boków 1:4 w
ten sposób, ze krótszy bok jest zawarty w podstawie trójkąta. Oblicz długości boków
prostokąta.
Wrzuciłem ten trójkąt do układu współrzędnych. Wyliczyłem prostą CA ⇒ y=U−{4}{3}x+8
| 1 | ||
Mój punkt z tego prostokąta to. ( | x; 4x). Podstawiając do równania prostej mam: | |
| 2 |
| 4 | 1 | |||
4x=− | * | x+8 | ||
| 3 | 2 |
| 12 | ||
x= | ||
| 7 |
| 12 | 48 | |||
Długości boków to byłyby | i | . | ||
| 7 | 7 |
62+h2=102
h=8
teraz z proporcji
| h | 4x | |||||||||||
= | ||||||||||||
| 6 |
|