Środkowe trójkąta/ stosunki pól
Ania: W trójkącie ABC poprowadzono trzy środkowe, które podzieliły trójkąt na sześć małych trójkątów.
Jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole każdego z tych trójkątów.
17 kwi 22:43
Domel: Gdzie się przecinają środkowe i co to znaczy

18 kwi 00:19
BoosterXS: Środkowe trójkąta przecinają się w punkcie S, który nazywamy środkiem ciężkości trójkąta. Punkt
S dzieli każdą ze środkowych na dwie części, z których odcinek łączący wierzchołek z punktem S
jest dwa razy dłuższy od pozostałej części tej środkowej

Troche teori, mam nadzieje, że
cos pomoże
18 kwi 01:07
Ania: chyba jednak nic, teorie znam dość dobrze, gdyby był równoboczny sprawa rozwiązałaby się dość
szybko no ale nie jest

więc środkowe nie są sobie równe i dlatego nie wiem na czym się
oprzeć
18 kwi 05:32
Domel: No cóż − skoro środkowe przecinają się w środku ciężkości trójkąta to trójkąt musi być
„wyważony” względem tego punktu czyli małe trójkąciki muszą się równoważyć więc są takie same.
| | 1 | |
A ponieważ jest ich 6 to pole każdego z nich wynosi |
| dużego trójkąta |
| | 6 | |
21 kwi 02:06
toja:
To nie jest dowód matematyczny
21 kwi 02:21
5-latek: to jest zadanie z olimpiady .
Piotr10 pokazywal link . Wiec Aniu szukaj sama rozwiazan
21 kwi 08:10
Eta:

Każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
P(ADC)=2P
2+P
1=P(DBC)=2P
3+P
1 ⇒ P
2=P
3
⇒P
1=P
2=P
3
P(AEC)=2P
2+P
3=P(ABE)=2P
1+P
3 ⇒ P
1=P
2
zatem: ...........
21 kwi 13:34