Stereometria
muflon: W ostrosłupie podstawą jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej 5, jedna z
krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe tworzą z tą
płaszczyzną kąt α=√3/3. Przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną prostopadłą do podstawy to
kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
Proszę o równanie, które pozwoli mi wyznaczyć bok kwadratu, zaraz wrzucam rysunek.
17 kwi 21:57
muflon:

kwadrat trochę nie wyszedł, ale niech niebieska figura będzie uznawana jako szukany kwadrat
17 kwi 22:02
muflon: up
18 kwi 08:23
J:

Spróbuj tak:
| H | | a | |
| = |
| , gdzie a to bok kwadratu. Trzeba jeszcze obliczyć x. |
| 5 | | x | |
Wykorzystamy podstawę.
18 kwi 09:38
J:

Z podstawy obliczymy x
| | d − a | |
Zauważ,że x jest przekatną kwadratu o boku y , gdzie y = |
| |
| | 2 | |
18 kwi 09:48
muflon: a używając funkcji trygonometrycznych

Wolabym tak, niż dużo zmiennych, proszę tylko o
równanie
18 kwi 10:14
J: Funkcję trygonometryczną musisz zastosować do obliczenia H.
18 kwi 10:17
muflon: ok, spróbuje
18 kwi 10:33