lokaty ...
dzimirka xD: 1.Pan Robert wygrał w "Milionerach" kwotę 64000zł i postanowił ją wpłacić do banku. Bank
zaoferował dwa rodzaje lokat terminowych:
a) sześciomiesięczną z oprocentowaniem rocznym 10.5%
b) dwudziestoczteromiesięczną z oprocentowaniem rocznym 11,3%
Która z proponowanych ofert jest korzystniejsza dla pana Roberta po 2 latach i o ile.?
2. Wiedząc, że cena jednostkowa 1 rolki tapety bez podatku VAT wynosi 26 zł, oblicz koszt
zakupu 8 rolek tapety, uwzględniając 7% podatku VAT.
3. Pani Kowalska zakupiła w sklepie PSS towar na kwotę 64.80 zł. Wiedząc, że sklep udziela
swoim stałym klientom rabat w wysokości 5% oblicz, ile zapłaci za ten towar pani Kowalska,
która posiada kartę stałego klienta.
4. Pani Nowak − stała klientka PSS zakupiła artykuły spożywcze z rabatem 5% za 171zł. Ile
zapłaciłaby za te artykuły, gdyby nie była stałą klientką?
mógłby ktoś pomóc? proszę. ja tego nie rozumiem.
2 lis 19:20
dzimirka xD: to 1 rozwiązałam, tylko nie wiem czy dobrze.
| | 5,25 | |
a) Kn = 64000 * ( 1+ |
| )4 |
| | 100 | |
Kn = 64000 * (1.0525)
4
Kn = 78535, 93
| | 22,6 | |
b) Kn = 64000 * (1+ |
| )2 |
| | 100 | |
Kn = 64000*(1,226)
2
Kn = 96196,86
96196,86 − 78535,93 = 17660,96
2 lis 19:33
Blanka ;p: to 3 będzie tak :
64,8 * 5% = 64,8 * 0,05 = 3,24zł − rabat
64,8 − 3,24 = 61,56zł − cena za towar pani Kowalskiej
22 lis 20:38