?
Damo93:
Jak...odczytać
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 2cosx + IcosxI gdzie x ∊<0,2π> a następnie rozwiąż równanie
czyli dla cosx≥0 f(x) = 3cosx i dla cosx<0 f(x) = cosx
Jak mam odczytać te rozwiązania dla f(x) = 3/2 ? z wykresu nie jestem w stanie tego zrobić

17 kwi 21:37
razor: | | 3 | |
zauważ że cosx ≠ |
| bo zbiór wartości cosinusa to <−1,1> |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
Mamy zatem równanie 3cosx = |
| czyli cosx = |
| a to już można łatwo rozwiązać |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 21:38
Damo93: 3cosx dla cosx≥0 czy tu nie powinien być zbiór wartości od <0,3> ?
17 kwi 21:42
razor: to jest zbiór wartości funkcji f(x) (niepełny)

ogólnie zbiór wartości cosx to <−1,1>
17 kwi 21:45
Damo93: OK dzięki
17 kwi 21:46